Als je net begint met duiken kunnen we ons goed voorstellen dat het je een beetje duizelt als het gaat om uitrusting. Er zijn zoveel opties beschikbaar dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel leggen we uit wat wij denken dat je snel zelf moet kopen, en waar je gerust nog een tijdje mee kunt wachten. We gaan uit van een enkele tank op je rug als basisplatform, maar als je voor jezelf een ander plan hebt, bespreek het dan gerust met je instructeur.
1 - Masker & snorkel
Koop deze als eerste. Je hebt ze sowieso nodig, ze zijn erg persoonlijk qua voorkeur maar ook qua hygiëne, ze gaan makkelijk mee op reis en zijn relatief goedkoop.
2 - Laarzen & vinnen
Deze zijn ook relatief persoonlijk, niet iedereen vind het fijn om gebruik te maken van de huurlaarzen waar iemand anders zijn stinkvoeten in hebben gezeten. Denk ook aan zwemmerseczeem... Koop je laarzen en vinnen altijd tegelijk, zodat je zeker weet dat ze goed in elkaar passen en als set comfortabel aan je voet zitten. Ook je laarzen en vinnen kunnen vrij makkelijk mee op een (snorkel) vakantie.
3 - Ademautomaat
Hoewel het om een van de duurdere stukken van je uitrusting gaat, is het een cruciaal onderdeel dat letterlijk van levensbelang is. Door je eigen set te hebben weet je zeker wat de gebruiks- en onderhoudsgeschiedenis van je ademautomaat is. Daarnaast draagt je eigen mondstukje bij aan je hygiëne.
3 - Pak, handschoenen en cap
Je duikpak houdt je op temperatuur en komt samen met ademautomaten op de gedeelde 3e plek. Het is belangrijk om een goed passend pak te hebben, en niet alle huurpakken zullen jou even goed passen. Daarnaast is het helaas ook zo dat niet iedereen zich houdt aan de regel "niet plassen in een huurpak".
4 - Computer
Zelf een eigen duikcomputer hebben (en weten hoe je hem gebruikt) is een fantastisch hulpmiddel dat helpt om je veiligheid te vergroten. Door je eigen computer te gebruiken, wen je aan de werking van je specifieke model, en is er minder kans op verwarring onder water. De meeste duikcomputers zijn ook makkelijk mee te nemen op reis.
5 - BCD (trimvest)
BCD’s of trimvesten zijn de meest gebruikte hulpmiddelen om je drijfvermogen onder controle te houden. Je kunt ze overal huren of kopen, zijn beschikbaar in T-shirt maten, en kunnen snel afgesteld worden. De afstelmogelijkheden zijn wel beperkter dan bij andere systemen. Hoewel ze makkelijk te huren zijn, helpt het hebben van je eigen trimvest om je trim te perfectioneren. Daarnaast is het natuurlijk zo dat het hebben van je eigen uitrusting makkelijker en (uiteindelijk) goedkoper is dan huren als je veel duiken maakt. Dat allemaal gezegd hebbende, een nog beter alternatief (in ieder geval volgens ons) om je drijfvermogen te controleren is een combinatie van backplate en wing, daarover hieronder meer.
5 - Backplate en harnas
Op de gedeelde 5e plek van de lijst staat de backplate en harnas combinatie. Dit is een alternatief voor de BCD en heeft sterk onze voorkeur. De backplate en bijbehorend harnas kan volledig op jouw voorkeuren worden afgestemd. Als jij een D-ring op een bepaalde plek wilt hebben, kan dat. Het is ook een basis voor diverse configuraties waarmee je later in je duikcarrière allicht mee wilt duiken. De backplate is geschikt om te duiken met een enkele fles op je rug, maar kan ook gebruikt worden voor dubbelsets, sidemount en zelfs voor sommige rebreathers. Een backplate is heel slijtvast en bovendien is het systeem modulair. Mocht er slijtage optreden (bijvoorbeeld bij de harnas banden) kun je simpelweg dat onderdeel vervangen. Denk er aan dat je wel ook een wing (zie hier onder) nodig hebt om het systeem te laten werken. Hou er rekening mee dat een harnas heel persoonlijk is afgesteld. Dat is een voordeel ("mijn harnas werkt fantastisch voor mij, kan niet beter!") maar kan een nadeel zijn als je een gehuurd harnas gebruikt. Je hebt dan wat meer tijd nodig om het helemaal op jouw wensen af te stellen.
6 - Wing
Als je een backplate gebruikt, heb je ook een wing nodig. Er zijn plekken waar je wings kunt huren, maar dit zijn er (nog) niet zo heel veel. Zorg er dus voor dat je een wing samen met je backplate en harnas koopt, of dat je er eentje kunt lenen / huren als je gaat duiken. Aangezien de wing een modulair onderdeel is, hebben we er voor gekozen om het op plek 6 te zetten, net achter de tevens benodigde backplate en harnas.
7 - Cilinder en lood
Hoewel een cilinder absoluut noodzakelijk is voor SCUBA duiken, is het niet bepaald reisvriendelijk. Cilinders zijn over heel de wereld te huur, en voldoen eigenlijk altijd (er van uit gaande dat het goed onderhouden is) wel voor recreatief duiken. Hetzelfde geldt voor lood. Cilinders en lood koop je vooral voor je eigen gemak als je veel lokale duiken maakt. Duik je alleen als je op vakantie bent? Koop het dan vooral niet.